Czekolada i jagody
Dziś propozycja dla osób, które mają problemy z poziomem cukru. Słodki, pyszny, a do tego zdrowy. Czy może być coś lepszego niż połączenie owoców i czekolady?
Składniki (na 4 porcje)
500 g jogurtu greckiego lub islandzkiego (skyr)
50 g czekolady mlecznej bez cukru
50 g czekolady gorzkiej 70 proc. bez cukru
100 g mrożonych jagód
2 płaskie łyżki erytrytolu (naturalny słodzik)
2 łyżki wody
Wykonanie
Jogurt dzielimy na dwie części. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie łączymy z jedną częścią jogurtu i dokładnie mieszamy. Jagody z wodą i erytrytolem doprowadzamy do wrzenia i mieszamy. Gotujemy 5-10 minut, a kiedy ostygną łączymy z drugą częścią jogurtu. Wykładamy warstwami do niewielkich szklanek.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!