TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 09:42
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Cukinia bogato nadziana

Cukinia bogato nadziana

To danie jest dowodem na to, że nie potrzeba ziemniaków, klusek czy makaronu, żeby dobrze się najeść. Tu znajdziemy duże ilości błonnika i białka i to wystarczy. Obiad idealny dla cukrzyków. 

Składniki:
2 średnie cukinie 
400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula 
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek 
Sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn 
Pęczek natki pietruszki 
200 g mozzarelli w kostce 

Wykonanie: 
Cukinię wydrążamy łyżeczką i posypujemy solą. Pieczemy 15-20 minut w zależności od wielkości. Osuszamy wodę, która z niej wyszła. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę i paprykę pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy mięso i przyprawy. Dusimy 15 minut. Faszerujemy cukinię i posypujemy startym serem. Zapiekamy 10-15 minut w 190 st. Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!