Cukinia bogato nadziana
To danie jest dowodem na to, że nie potrzeba ziemniaków, klusek czy makaronu, żeby dobrze się najeść. Tu znajdziemy duże ilości błonnika i białka i to wystarczy. Obiad idealny dla cukrzyków.
Składniki:
2 średnie cukinie
400 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 duża cebula
1 czerwona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn
Pęczek natki pietruszki
200 g mozzarelli w kostce
Wykonanie:
Cukinię wydrążamy łyżeczką i posypujemy solą. Pieczemy 15-20 minut w zależności od wielkości. Osuszamy wodę, która z niej wyszła. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę i paprykę pokrojone w drobną kostkę. Dodajemy mięso i przyprawy. Dusimy 15 minut. Faszerujemy cukinię i posypujemy startym serem. Zapiekamy 10-15 minut w 190 st. Po wyjęciu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!