TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Sierpnia 2019, 07:25
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ciasto z sentymentem

Ciasto z sentymentem

Coraz częściej wracają do łask przepisy sprzed 30-40 lat. Wśród nich znalazł się także skubaniec - ciasto dosyć proste w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczne. Skubaniec zwany także pleśniakiem, przekładańcem, strzępcem czy fugowcem to jedno z tych ciast, które niejeden z nas wspomina z sentymentem. Kojarzy się z dzieciństwem i wizytami u babci na wsi, gdzie było jedzone wśród najbliższych. Przypomnijmy sobie dziś ten smak.

Skubaniec

Składniki
6 jajek
200 g margaryny
½ kg mąki pszennej
1 łyżka oleju
1½ szklanki cukru do piany + 3 łyżki cukru do ciasta
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 kg ulubionych owoców
np. agrest, śliwki, jabłka,

Sposób przygotowania
Na stolnicę wysypujemy mąkę, siekamy margarynę, dodajemy żółtka, 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części. Do jednej części dodajemy kakao i dobrze łączymy. Ciasto wkładamy do lodówki. Ubijamy białka z 1½ szklanki cukru na gęstą pianę. Przygotowujemy ulubione owoce - najlepiej do skubańca pasują starte jabłka i wydrylowane wiśnie. Na natłuszczoną olejem blachę skubiemy małe kawałki schłodzonego, jasnego ciasta, a następnie kawałki ciemnego ciasta. Układamy warstwę owoców, a następnie warstwę piany. Na pianę skubiemy kawałki jasnego ciasta. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C około 50 minut.

Warto wiedzieć!
Prawdopodobnie od piany z białek wzięła się nazwa „pleśniak”. Aby piana podczas pieczenia jak najmniej opadła należy do ubijania białek dodać drobnoziarnisty cukier, nie w pudrze. Wsypywanie cukru należy zacząć od chwili, gdy białka (ubijane ze szczyptą soli) są prawie sztywne. Najlepiej ubijać całość tak długo, aż piana będzie lśniąca, sztywna, bez drobinek cukru.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!