TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Owoce jagodowe to jedne z najzdrowszych produktów na świecie. W tym cieście jagody, borówki, porzeczki i jeżyny zostały połączone z kakaowym spodem, warstwą sernikową i chrupiącą kruszonką.

Ciasto:
2 szklanki mąki 
2/3 kostki masła 
6 jaj
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Warstwa sernikowa:
500 g twarogu półtłustego 
4 jajka 
4 łyżki cukru 
1 budyń waniliowy 

Warstwa wierzchnia:
Borówki, jagody, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny (500 g) świeże lub mrożone
1 szklanka mąki 
2 łyżki cukru 
1/3 kostki masła 

Masło na ciasto wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy na małym ogniu. Stopniowo dodajemy cukier i na końcu kakao. Dobrze mieszamy. Gdy nieco przestygnie dodajemy jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę. Składniki na warstwę sernikową blendujemy i wylewamy na kakaowy spód. Owoce dokładnie myjemy i osuszamy (świeże) lub rozmnażamy na sitku i odsączamy (mrożone). Układamy na wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st. bez termoobiegu przez 45-60 minut (w zależności od wielkości foremki i grubości ciasta).

Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!