Ciasto z owocami
Owoce jagodowe to jedne z najzdrowszych produktów na świecie. W tym cieście jagody, borówki, porzeczki i jeżyny zostały połączone z kakaowym spodem, warstwą sernikową i chrupiącą kruszonką.
Ciasto:
2 szklanki mąki
2/3 kostki masła
6 jaj
3 łyżki kakao
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Warstwa sernikowa:
500 g twarogu półtłustego
4 jajka
4 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
Warstwa wierzchnia:
Borówki, jagody, porzeczki czarne i czerwone, jeżyny (500 g) świeże lub mrożone
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
1/3 kostki masła
Masło na ciasto wkładamy do garnuszka i rozpuszczamy na małym ogniu. Stopniowo dodajemy cukier i na końcu kakao. Dobrze mieszamy. Gdy nieco przestygnie dodajemy jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na blachę. Składniki na warstwę sernikową blendujemy i wylewamy na kakaowy spód. Owoce dokładnie myjemy i osuszamy (świeże) lub rozmnażamy na sitku i odsączamy (mrożone). Układamy na wierzchu i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st. bez termoobiegu przez 45-60 minut (w zależności od wielkości foremki i grubości ciasta).
Tekst i zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!