Ciasto pomarańczowe
Wilgotne, puszyste i pełne cytrusowego aromatu – to ciasto zachwyci każdego!
Składniki:
2 średnie pomarańcze
230 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1⁄2 łyżeczki kurkumy
3 jajka w temperaturze pokojowej
200 g cukru + 3 łyżki
110 g oleju rzepakowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1 pomarańczę zalewamy w całości wodą i gotujemy do miękkości przez godzinę (możemy ją ugotować dzień wcześniej). Ostudzoną pomarańczę kroimy na ćwiartki i blendujemy. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C. Keksówkę (11 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Drugą pomarańczę kroimy w bardzo cienkie ćwiartki. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kurkumą. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem przez 2-3 minuty, do uzyskania jasnej masy. Cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem olej. Dodajemy puree pomarańczowe i ekstrakt waniliowy, krótko mieszamy. Wsypujemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia składników. Przekładamy masę do przygotowanej blaszki, na wierzchu układamy ćwiartki pomarańczy i posypujemy 3 łyżkami cukru. Pieczemy 50 minut do suchego patyczka. Jemy po wystudzeniu.
Justyna Wojczyńska
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!