Ciasto orzechowe
Sezon na orzechy jest zawsze. O ich dobroczynnych właściwościach nikogo nie trzeba przekonywać. To ciasto pełne orzechów jest pyszne i sprawdzi się na co dzień, jak i od święta. Wszystko zależy od tego, jak je udekorujemy.
Składniki:
200 g margaryny,
7 czubatych łyżek mąki pszennej,
2 żółtka i 9 jaj,
2 łyżki wody,
8 łyżek cukru pudru,
300 g zmielonych orzechów włoskich,
olejek migdałowy,
70 g rodzynek,
2 łyżki bułki tartej
Wykonanie:
Margarynę zagnieść z mąką, żółtkami i wodą. Połowę ciasta rozwałkować w foremce, a drugą zetrzeć na tarce na wierzch masy. 9 żółtek oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać orzechy, bułkę tartą, olejek i rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasto. Posypać utartą drugą połową ciasta. Piec 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można ozdobić polewą czekoladową.
Za przepis dziękujemy pani Stanisławie ze Starej Huty.
„Z domowego zeszytu” to rubryka, w której publikujemy przepisy naszych Czytelników. Wystarczy przesłać je mailowo (opiekun@post.pl) lub listownie na adres redakcji ul. Widok 80-82. Upominki czekają.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!