TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 10:40
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ciasto marchewkowe z pomarańczą

Ciasto marchewkowe

Ciasto
1 pomarańcza
230 g cukru
400 g marchewki
4 jajka
240 g oleju
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
mielonego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
masło do natłuszczenia formy
szczypta soli

Polewa z serka
30 g cukru pudru
100 g białej czekolady
50 g masła
300 g serka śmietankowego

Sposób przygotowania
CIASTO: Obieramy pomarańczę bez białych błonek, wyciskamy z niej sok, odstawiamy. W malakserze mielimy cukier wraz z pokrojoną skórką pomarańczową. Pomarańczowy cukier przesypujemy do miski, odstawiamy. Marchewkę ścieramy na tarce. Do miski wbijamy jajka, dodajemy olej i pomarańczowy cukier, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy rozdrobnioną marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę muszkatołową i sól, ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o śr. 24 cm natłuszczonej masłem. Pieczemy ok. 1 h (180°C) do momentu suchego patyczka. Ciasto zostawiamy w formie do ostudzenia.
Polewa z serka śmietankowego: Do roztopionego masła dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. Po lekkim przestudzeniu masy dodajemy serek, 30 g soku pomarańczowego i cukier puder, mieszamy.

Marchew ze względu na wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych oraz niską cenę powinna być stałym elementem naszej diety. Jest bogata w witaminę A i zawiera szereg innych substancji odżywczych. Są to między innymi witamina C, K, B1, B2, B3, B6, E, kwas foliowy, potas, mangan, fosfor, wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, pektyny i błonnik. Marchew działa pozytywnie na wzrok, przeciwdziała miażdżycy, pomaga walczyć z nadmiarem wolnych rodników, pozytywnie oddziałuje na układ nerwowy, pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II i w produkcji kolagenu i wpływa pozytywnie na wygląd skóry. Ciekawostką jest, że przez prawodawstwo unijne marchew uważana jest za owoc. Stało się to na prośbę Portugalii, która produkuje dżem z tego warzywa. Ponieważ UE dotuje tylko dżemy robione z owoców, Portugalczycy poprosili o uznanie marchwi za takowy.
Dziś proponujemy ciasto z marchwi. Była ona wykorzystywana do pieczenia ciast już w czasach średniowiecznych. Pierwsze ciasta marchewkowe pojawiły się w amerykańskich kawiarenkach i restauracjach na początku
lat 60. XX wieku.

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!