TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 20 Września 2025, 08:05
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ciasto czekoladowe z malinami

Ciasto czekoladowe z malinami

Połączenie malin z czekoladą najczęściej kojarzy się z ulubionym deserem, a ten duet może również korzystnie wpływać na nasze zdrowie.

Składniki:
• 220 g masła
• 200 g cukru
• 70 ml mleka
• 35 g kakao
• 250 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 4 jajka
• Szczypta soli
• 120 g świeżych malin

Polewa:
• 120 g masła
• 20 ml mleka
• 20 g kakao
• 10 g cukru

Przygotowanie:

Ciasto:
W garnuszku roztapiamy masło. Dodajemy cukier, mleko i kakao, mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Na dno okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm kładziemy papier do pieczenia, a boki formy smarujemy masłem. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka, miksujemy do połączenia składników. W osobnym naczyniu miksujemy białka ze szczyptą soli. (Zadbajmy o to, by końcówki miksera były czyste i suche). Białka dodajemy do kakaowej masy i delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Masę wlewamy do przygotowanej formy, układamy maliny (część malin zostawiamy do dekoracji). Pieczemy ciasto przez 50 min do tzw. suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie - przygotowujemy polewę.

Polewa:
W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy, nie doprowadzając do zagotowania. Jeśli polewa nam się rozwarstwi – dodajemy odrobinę zimnego mleka i mieszamy do połączenia składników. Ciepłą polewę rozsmarowujemy na cieście i dekorujemy malinami. Ciasto dobrze smakuje również po schłodzeniu w lodówce.

Justyna Wojczyńska
Instagram: figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!