TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 10 Grudnia 2025, 22:07
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą 

W czasie adwentowego oczekiwania warto umilić sobie chwile domowymi wypiekami. Te ciasteczka z piernikową nutą przypomną, że już niedługo święta Bożego Narodzenia.

Składniki:
• 180 g masła
• 180 g cukru trzcinowego
• 1 jajko
• 150 ml miodu
• 20 g przyprawy do piernika
• 330 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• szczypta soli
• 80 g białej czekolady
• 80 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Przygotowujemy palone masło: podgrzewamy je na małym ogniu aż pojawi się piana. Nie zdejmujemy jej, tylko delikatnie mieszamy (opadnie na dno). Podgrzewamy do momentu, aż uzyskamy złoty kolor, a masło zacznie wydzielać charakterystyczny, orzechowy zapach. Przelewamy do miski i studzimy. Do ostudzonego masła dodajemy cukier i ucieramy przez ok. 2 min. Następnie wbijamy jajko, dolewamy miód i mieszamy. Dodajemy przyprawę piernikową i ekstrakt waniliowy, ponownie mieszamy. Wsypujemy mąkę, sól i sodę, dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Siekamy 2 rodzaje czekolady i dodajemy ją do masy. Ciasto na blachę najłatwiej wykładać gałkownicą do lodów – wówczas ciastka będą równej wielkości i równomiernie się upieką. Możemy też kleić kulki w rękach. Układamy je na blaszce w odstępach (ok. 10-12 szt./blaszka). Dla lepszego wyglądu na wierzchu ciasteczek możemy ułożyć kawałki czekolady. Pieczemy 12 min, blaszka po blaszce. Ciastka po przestudzeniu powinny być chrupkie z zewnątrz i lekko ciągnące w środku.

Justyna Wojczyńska
figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!