Chlebek ziołowy
Doskonale smakuje z samym masłem, jak i w roli kanapki. Duża ilość ziół sprawia, że ma on właściwości zdrowotne. O zaletach czosnku nikogo nie trzeba przekonywać, natka pietruszki jest bogata w witaminę C, a o oregano i bazylii mówi się jako o naturalnych antybiotykach.
Składniki:
1 kg i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
10 g suszonych drożdży lub 25 g świeżych
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki soli
3 szklanki wody (750 ml)
9 łyżek oliwy z oliwek
Świeża bazylia (duża doniczka)
1 łyżka suszonego oregano
2 pęczki świeżej natki pietruszki
5 dużych ząbków czosnku
Wykonanie:
Letnią wodę mieszany z drożdżami, cukrem i odrobiną mąki. Jeśli są to świeże drożdże odstawiamy na 15 minut, jeśli suszone możemy dodawać kolejne składniki. Mąkę (1 kg), sól, 5 łyżek oliwy dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie zioła dokładnie myjemy i drobno siekamy (najlepiej w malakserze) z czosnkiem i 4 łyżkami oliwy. Ciasto wyrzucamy na wysypany mąką (pozostałe pół szklanki) blat i wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 40x60 cm. Smarujemy pastą powstałą z ziół i zwijamy jak roladę. Rozcinamy ją na środku, układamy rozcięciem ku górze i przeplatamy. Tworzymy wianek i układamy na blaszce od piekarnika. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy 20-25 minut w 220 stopniach bez termoobiegu.
Zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!