TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 22:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Buona Pasqua!

Buona Pasqua!

Dania związane z Wielkanocą symbolizują pełnię życia, bogactwo Bożych łask czy czystość białych szat Chrystusa. Pascha wielkanocna to puszysty deser serowy z dużą ilością bakalii. Pochodzi ze wschodniej kuchni związanej z prawosławiem (rosyjskiej, ukraińskiej, fińskiej). Natomiast żur (żurek) jest daniem typowo polskim, śląskim, dobrze znanym w Czechach czy na Białorusi już od XV wieku. Jedna z wielkopolskich legend głosi, że powstał on, gdy pewien karczmarz przegrał zakład na najgorszą zupę. Do resztek żytniego zakwasu chlebowego dodał wrzątku i wędzonej kiełbasy. Efekt zaskoczył obie strony zakładu.

Żurek w chlebie

Zakwas: 3 szklanki przegotowanej chłodnej wody, szklanka mąki żytniej razowej, 4 ząbki czosnku, 6 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do słoika. Przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Odstawiamy na minimum 6 dni. Raz dziennie mieszamy drewnianą łyżką.

Chleb do żurku: 1 szklanka wody, opakowanie suchych drożdży, 2 szklanki mąki żytniej razowej, 2 szklanki mąki pszennej białej, pół łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy. Składniki łączymy i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Przerabiamy i formujemy dwie kulki. Odstawiamy jeszcze na 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni bez termoobiegu.

Zupa: Na 3 litrach wody i świeżych warzywach gotujemy „rosół” według uznania (na kościach, boczku wędzonym lub wędzonej kiełbasie). Dodajemy zakwas, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki tartego chrzanu i 2 łyżki podsmażonej na złoto cebuli. Na koniec wlewamy jeszcze 100 ml śmietanki kremówki. Dorzucamy pokrojoną białą kiełbasę (4 szt.). Podajemy z jajem na twardo.

Pascha wielkanocna

Składniki: 
1 kg tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego, 
200 g masła, 7 żółtek, 1 szklanka cukru 
pudru, laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią, 80 g migdałów w słupkach, 
80 g orzechów włoskich, 100 g suszonych 
moreli, 70 g drobnych rodzynek namoczonych w rumie (alkohol opcjonalnie). 

Wykonanie: Żółtka ubijamy z cukrem około 10 minut, potem dodajemy kremówkę. Stawiamy na najmniejszy palnik i podgrzewamy do zgęstnienia masy, ciągle mieszając. Dodajemy wanilię. Twaróg ubijamy z miękkim masłem i łączymy z przestudzoną masą. Dorzucamy bakalie i mieszamy. Wylewamy na durszlak lub duże sito wyłożone gazą. Chłodzimy przez noc w lodówce obciążając np. talerzem. Dekorujemy bakaliami.

Zdjęcie: Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!