Bukiet szparagów
Mamy właśnie sezon na zielone szparagi, które warto jeść, bo są pełne witamin, minerałów i błonnika. Tym razem w formie kruchej tarty, sprawdzi się na obiad, kolację, a podczas rodzinnych spotkań zaskoczy gości.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 jajka
2 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
Zielone szparagi (pęczek)
5 pomidorków koktajlowych
Kawałek żółtej papryki
Łyżka natki pietruszki
3 jajka
300 g śmietanki 36%
Duża pierś z kurczaka
Sól, pieprz, czosnek granulowany
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałki i dusimy bez tłuszczu w przyprawach (można dodać swoje ulubione) około pół godziny. Zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na wielkość foremki (u nas 26 cm). Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy (np. suchą fasolą) i pieczemy 15 minut w 200 st. Mięso kroimy w plastry i układamy na cieście. Zalewamy sosem ze śmietanki, jaj i przypraw z pietruszką. Układamy oczyszczone szparagi, pomidorki i paprykę. Pieczemy kolejne 25 minut w 200 st.
Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!