TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 07:59
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Brownie z solonym karmelem

Brownie z solonym karmelem

ciasto:
250 g masła
300 g gorzkiej czekolady
140 g mąki pszennej
szczypta soli
250 g cukru brązowego
trzcinowego
3 duże jajka
polewa
solony karmel:
130 g drobnego cukru
50 g masła
80 ml śmietany
kremówki 30%
½ łyżeczki soli

Sposób przygotowania
Ciasto: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160°C. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, mieszamy do roztopienia i połączenia składników, odstawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z solą, a w osobnym naczyniu jajka łączymy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy i dodajemy mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy do formy i pieczemy ok. 35 minut. Brownie jest gotowe, gdy wytworzy się na nim chrupiąca twarda skorupka. Patyczek włożony do ciasta może być mokry, oblepiony ciastem, ale nie może być na nim śladów surowego ciasta.
Polewa solony karmel: Cukier roztapiamy na małym ogniu na patelni. Gdy uzyskamy karmel to dodajemy na patelnię masło i energicznie mieszamy. Gdy składniki się połączą - wlewamy małym strumieniem śmietankę, ciągle mieszając. Doprawiamy solą. Polewamy brownie przestudzonym, ale nadal płynnym karmelem.

Czekolada to najpopularniejszy przedstawiciel łakoci, lubiany chyba w każdym zakątku świata. I chociaż spożywanie jej w nadmiernych ilościach nie jest wskazane, to jedna lub dwie kostki dziennie tego przysmaku nie tylko poprawią nam humor i dodadzą energii, ale też poprawią ogólną kondycję naszego zdrowia. Należy jednak pamiętać, że dobroczynne właściwości ma głównie gorzka czekolada o dużej zawartości kakao, natomiast jedzenie mlecznej lub białej czekolady może przysporzyć co najwyżej zbędnych kilogramów.

Warto wiedzieć!
Czekolada to dobre źródło energii.
Czekolada jest w stanie poprawić nasze zdolności widzenia w słabych warunkach, na przykład w czasie brzydkiej pogody.
Czekolada rozszerza naczynia krwionośne i wspomaga przepływ krwi przez mózg, co przydaje się podczas wysiłku mentalnego.
Czekolada to bogate źródło przeciwutleniaczy. Jej ciemna odmiana zawiera flawonoidy – rodzaj przeciwutleniaczy zapobiegających chorobom serca (ryzyko zawału serca
spada aż o 17%) czy chroniących skórę przed poparzeniami słonecznymi.

 

opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!