Bób po marokańsku
W Polsce sezon na bób zaczyna się zwykle w połowie czerwca i trwa do końca sierpnia. Nie przegap tego warzywa zawierającego dużo korzystnych mikroelementów.
Składniki:
• 500 g bobu
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 3 ząbki czosnku
• 2 łyżki słodkiej papryki
• 3 łyżki posiekanych liści kolendry
• sól i pieprz do smaku
• 250 ml wody
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek i od razu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dosypujemy paprykę, całość mieszamy i dodajemy bób. Wsypujemy posiekaną kolendrę, mieszamy. Całość zalewamy gorącą, przegotowaną w czajniku wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 25-30 min, do miękkości bobu. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Wskazówka:
Bób możemy delikatnie ponacinać, by był jeszcze bardziej aromatyczny wewnątrz.
Justyna Wojczyńska
figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!