Bezowe babeczki
Często po różnych wypiekach i daniach zostają nam białka. Jeśli brakuje nam cierpliwości do suszenia bezy można zrobić te proste babeczki.
Składniki (na 12 szt.):
4 białka jaja
Szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka octu lub soku z cytryny
4 łyżki oleju rzepakowego
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
Ulubione owoce
Wykonanie:
Białka ubijamy z solą. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie ocet, mąkę i olej. Tutaj mieszamy na najniższych obrotach. Wykładamy do foremek i pieczemy w 160 st przez 20 minut do suchego patyczka. Mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dekorujemy babeczki.
Zdjęcie: Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!