TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 22:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Bezowe babeczki

Bezowe babeczki 

Często po różnych wypiekach i daniach zostają nam białka. Jeśli brakuje nam cierpliwości do suszenia bezy można zrobić te proste babeczki. 

Składniki (na 12 szt.):
4 białka jaja
Szczypta soli 
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka octu lub soku z cytryny
4 łyżki oleju rzepakowego
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki 
2 łyżki cukru pudru 
Ulubione owoce 

Wykonanie: 
Białka ubijamy z solą. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie ocet, mąkę i olej. Tutaj mieszamy na najniższych obrotach. Wykładamy do foremek i pieczemy w 160 st przez 20 minut do suchego patyczka. Mascarpone miksujemy ze śmietanką i cukrem. Dekorujemy babeczki.

Zdjęcie: Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!