Barszcz ze śliwkami

Barszcz to jedna z tych potraw, która bardzo często pojawia się na polskim wigilijnym stole. Jednak czy próbowaliście kiedyś wersji z suszonymi śliwkami i grzybami?
Składniki:
• 6 dużych buraków
• 1 seler
• 3 pietruszki
• 2 marchewki
• 1 por
• 4 cebule
• 4 ziarna ziela angielskiego
• 6 liści laurowych
• 2 goździki
• 2 l wody
• garść suszonych grzybów
• 2 łyżki suszonego majeranku
• 6 wędzonych lub suszonych śliwek
• 250 ml zakwasu buraczanego
• 2 ząbki czosnku
• 6 ziaren czarnego pieprzu
• sól, cukier
Przygotowanie:
Obieramy buraki, selera, pietruszkę i marchewkę. Kroimy na mniejsze kawałki (przy burakach najlepiej użyć gumowych rękawiczek). Wrzucamy warzywa do garnka, dodajemy kawałki pora i cebule przekrojone na pół. Dodajemy ziele angielskie, 4 liście laurowe i goździki. Zalewamy 2 l wody i gotujemy przez około godzinę nie doprowadzając do wrzenia. Po godzinie do osobnego rondla wrzucamy grzyby, majeranek i 2 liście laurowe, zagotowujemy i całość wlewamy do barszczu. Dorzucamy śliwki i trzymamy na małym ogniu jeszcze przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy garnek z ognia, wlewamy zakwas i dokładnie mieszamy. Dorzucamy kilka ziaren czarnego pieprzu i obrane, rozgniecione nożem ząbki czosnku. Zostawiamy barszcz do wystudzenia, a następnie owijamy garnek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem doprawiamy solą i cukrem.
Justyna Wojczyńska
figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!