TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 09:40
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Bakaliowe roladki

Bakaliowe roladki

Tradycja schabu ze śliwką (suszoną) jest w polskiej kuchni od dawna obecna. Tym razem schab nie tylko ze śliwką, ale też z suszoną morelą, w szynce dojrzewającej. Pomysł idealny na andrzejkowy wieczór lub inną specjalną okazję. 

Składniki:
600 g schabu bez kości
6 łyżeczek musztardy sarepskiej
sól i pieprz
150 g suszonych śliwek
150 g suszonych moreli
150 g dojrzewającej szynki serrano

Wykonanie:
Mięso dzielimy na sześć plastrów i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, według uznania, i na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę musztardy. Rozprowadzamy musztardę na całej powierzchni. Układamy na mięsie naprzemiennie śliwki i morele. Formujemy roladki i zawijamy szynką, po dwa plastry na każdy kawałek mięsa. Pieczemy w naczyniu ceramicznym przez 45 minut w temperaturze 180 st, bez termoobiegu.

Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!