Bakaliowe roladki
Tradycja schabu ze śliwką (suszoną) jest w polskiej kuchni od dawna obecna. Tym razem schab nie tylko ze śliwką, ale też z suszoną morelą, w szynce dojrzewającej. Pomysł idealny na andrzejkowy wieczór lub inną specjalną okazję.
Składniki:
600 g schabu bez kości
6 łyżeczek musztardy sarepskiej
sól i pieprz
150 g suszonych śliwek
150 g suszonych moreli
150 g dojrzewającej szynki serrano
Wykonanie:
Mięso dzielimy na sześć plastrów i delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, według uznania, i na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę musztardy. Rozprowadzamy musztardę na całej powierzchni. Układamy na mięsie naprzemiennie śliwki i morele. Formujemy roladki i zawijamy szynką, po dwa plastry na każdy kawałek mięsa. Pieczemy w naczyniu ceramicznym przez 45 minut w temperaturze 180 st, bez termoobiegu.
Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!