TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

Dania z ziemniaków uznawane są za typowo wielkopolskie, choć lubią je chyba wszyscy nasi rodacy. Wyglądają na bardzo niepozorne, są jednak niesamowicie inspirujące. Można z nich przyrządzić bardzo liczne, różnorodne potrawy, które zawsze będą smaczne i bardzo sycące. Taka jest także babka ziemniaczana z kiełbasą, smalcem, skwarkami i szyczypiorkiem. Do jej wersji podstawowej można dodać inne, ulubione warzywa i przyprawy.

Składniki (na formę 22x28 cm
lub keksówkę):
3 kg ziemniaków
200 g kiełbasy
200 g smalcu ze skwarkami
2 jajka
3 łyżki mąki
duża garść szczypiorku
przyprawy: po łyżeczce soli,
pieprzu, cukru i słodkiej papryki
2 łyżki bułki tartej i odrobina masła
do wysmarowania i wysypania formy

Wykonanie:
Ziemniaki obierz dokładnie i zetrzyj na tarce z oczkami do tarcia ziemniaków. Jeśli ziemniaki po starciu puszczą sporo wody, to możesz je lekko odcisnąć. Do startych ziemniaków wbij dwa średnie jajka. Dodaj też trzy łyżki mąki pszennej i przyprawy. Masę dokładnie wymieszaj. Na patelni umieść smalec. Dobrej jakości kiełbasę pokrój w kostkę i podsmażaj chwilę na patelni razem ze smalcem. Szczypior posiekaj i dodaj do masy ziemniaczanej razem z podsmażonym smalcem z kiełbasą (można dodać także różne inne utarte warzywa). Całą masę wymieszaj. Formę do pieczenia wysmaruj resztkami tłuszczu i obsyp bułką tartą. Masę ziemniaczaną wyłóż do formy. Na górę możesz wyłożyć też trochę świeżych ziół: tymianek, pietruszka, majeranek lub oregano. Babkę piecz w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Można podawać na zimno i na gorąco. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego, pomidorów i ogórków.

 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!