Zdrowie pod choinką
Dzieląc się opłatkiem życzymy sobie zdrowia. Gdyby tak można znaleźć je pod choinką. Okazuje się, że w pewnym sensie można! Przyprawy korzenne (cynamon, goździki, anyż, gałka muszkatołowa, pieprz, imbir, kurkuma), cytrusy i mak to produkty silnie przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze i wzmacniające odporność.
Ciastka makowe 15 szt
70 g masła
6 łyżeczek cukru
90 g zmielonego maku
1/2 budyniu waniliowego
3 krople olejku pomarańczowego
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki wody
1 szklanka mąki
Łączymy masło, mąkę, 3 łyżeczki cukru, żółtko, proszek do pieczenia i wodę i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm (prostokąt 20x25 cm). Ubijamy białko z resztą cukru, dodajemy budyń i mak. Mieszamy i wykładamy na ciasto. Zawijamy w roladę i kroimy na grubość ok. 1,5 cm. Pieczemy w 180 st. przez 20 min.
Piernikowa pasta orzechowa 200 g
150 g masła orzechowego
30 g pistacji
30 g orzechów włoskich
2 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka cukru pudru
Pistacje i orzechy włoskie siekamy drobno. Dodajemy do masła orzechowego z cukrem i przyprawą korzenną. Mieszamy.
Dżem pomarańczowy z cynamonem i goździkami 400 ml
Duża pomarańcza lub dwie małe
250 ml wody
1 łyżka cukru
1/2 galaretki pomarańczowej
Łyżeczka cynamonu
Łyżeczka całych goździków
Pomarańczę dokładnie myjemy i drobno kroimy ze skórą (jeśli jest cienka) na cząstki. Wrzucamy do rondla z cukrem, 50 ml wody i przyprawami. Prażymy do odparowania wody i miękkości skórki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. Dolewamy do konfitury i przelewamy do słoika.
Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!