TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 09 Kwietnia 2020, 21:20
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Śmierdzące skarby

Śmierdzące skarby

Dla jednych mogą nie istnieć, bo odstraszają smakiem i zapachem. Inni nie wyobrażają sobie bez nich codziennych dań.
Cebula i czosnek od wieków cenione są za swoje dobroczynne właściwości (m.in. walczą z rakiem i leczą zakażenia bakteryjne), dlatego warto często po nie sięgać.

Cebula i czosnek to prawdziwe skarby nie tylko w kuchni, ale także w medycynie naturalnej. Dania w różnych krajach opierają się na tych dwóch warzywach, szczególne znaczenie mają one w kuchni włoskiej i francuskiej. Flagowym daniem tej drugiej jest słynna zupa cebulowa, którą można znaleźć w menu niemal każdej restauracji. We Włoszech natomiast (inaczej niż w polskiej kuchni) raczej nie łączy się czosnku z cebulą. Do innych dań stosuje się jedno, a do innych – drugie.
Zasadniczo jednak te dwie rośliny są bazą dla większości dań. Mistrzowie kuchni nie wyobrażają sobie gotowania bez cebuli, czosnku czy szalotki, jednak na co dzień nie brakuje osób, które unikają tych przypraw ze względu na ich nieprzyjemny zapach (szczególnie na surowo) i zdecydowany smak.


Naturalny antybiotyk
Czosnek pochodzi prawdopodobnie ze środkowej Azji lub Syberii. Znany był już ponad pięć tysięcy lat temu i powoli rozprzestrzeniał się w różnych częściach świata. Obecnie można go spotkać niemal wszędzie. Największym europejskim producentem jest Hiszpania, a po niej także Rumunia, Włochy i Francja. Sporo czosnku na naszym kontynencie pochodzi także z Chin i Argentyny. Można oczywiście bez problemu kupić polski czosnek, tak byłoby najzdrowiej i najpewniej, choć będzie on nieco mniejszy, a ząbki drobniejsze.
Taka mała cząstka główki czosnku to bogactwo dobroczynnych składników: związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Ponadto olejki eteryczne bogate w siarczki i allicyna, związek o ostrym zapachu. Według naukowców czosnek efektywnie zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i zwalcza je. To zasługa lotnych związków siarkowych i olejków eterycznych. Ciepłe mleko ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku ułatwia odkrztuszanie, rozgrzewa, wzmaga potliwość, obniżając gorączkę i udrażnia drogi oddechowe. Ale to zaledwie początek możliwości tego naturalnego antybiotyku. Także w różnego rodzaju zakażeniach bakteryjnych świetnie daje sobie radę. Zawarte w czosnku olejki eteryczne bogate w związki siarki są antybiotykiem, silniejszym nawet od penicyliny. Hamują rozwój wyjątkowo uporczywych i groźnych bakterii - gronkowca złocistego, paciorkowca, pałeczek okrężnicy, otoczkowców - które stają się coraz bardziej odporne na działanie antybiotyków.
Jednocześnie, co potwierdzają badania kliniczne, czosnek nie ma działań ubocznych, typowych dla chemicznych antybiotyków - nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej. Dzięki wyjątkowo silnemu działaniu bakteriobójczemu jest on w stanie nawet wyeliminować z układu pokarmowego pasożyty, łącznie z tasiemcem. W przypadku podejrzenia o taką przypadłość zaleca się przez kilka tygodni codziennie na czczo wypijać nalewkę z czosnku moczonego przez noc w szklance wody, zjadać kilka ząbków surowego czosnku lub wypijać mleko zagotowane z czosnkiem. To niewielkie warzywo może także z powodzeniem zastąpić aspirynę, bo ma bardzo podobne właściwości przeciwzakrzepowe, rozkurcza przy tym naczynia krwionośne, czyni je bardziej elastycznymi usprawniając przepływ krwi, udowodniono też, że obniża ciśnienie, co zmniejsza ryzyko zawału czy udaru oraz niewydolności krążeniowej. Także na układ pokarmowy ma on zbawienny wpływ. Nasila wydzielanie żółci, usprawnia pracę jelit i zapobiega wzdęciom, dlatego warto go dodawać do wszystkich ciężkostrawnych dań, szczególnie mięs. Nie można zapomnieć, że czosnek ma działanie antynowotworowe. Likwiduje choćby Helicobacter pylori z żołądka, które są przyczyną raka tego narządu. Dzięki silnym przeciwutleniaczom hamuje rozwój procesów nowotworowych i pobudza układ odpornościowy. Badania wielu ośrodków dowodzą, że regularne włączanie czosnku do jadłospisu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka różnych części układu pokarmowego. Wszystkie właściwości czosnku pomagają przedłużyć młodość i zachować organizm w lepszej kondycji.


Przeciw bakteriom i nowotworom
Cebula po raz pierwszy pojawiła się w Chinach, a następnie w Indiach, około trzy tysiące lat temu. Stamtąd przedniosła się do Egiptu i Azji Mniejszej, o czym można znaleźć informacje w starożytnych hieroglifach i malowidłach. W czasach imperium rzymskiego upowszechniła się także w innych częściach Europy, a następnie na pozostałych kontynentach. Jest rośliną uniwersalną. W światowej uprawie dominują Chiny, Indie i USA, a w Europie nie mają konkurencji Holandia i Polska, choć Hiszpania, Niemcy czy Ukraina starają się nas dogonić.
Leki sporządzane z cebuli w medycynie ludowej znane są i cenione od wieków. Wywar z cebuli zalecano przy chorobach reumatycznych, syrop cebulowy należało pić przy przeziębieniach, a wąchanie surowego warzywa było nieodzowne podczas kataru i innych chorób górnych dróg oddechowych. Od najdawniejszych czasów była stosowana przez wędrowców i żeglarzy jako antidotum przeciw szkorbutowi (wywołany niedoborem witaminy C). Nie jest co prawda najbogatszym źródłem witaminy C, ale była zawsze dostępna i łatwa do przechowywania. Silne działanie bakteriobójcze cebuli pozwala pozbyć się bakterii, na które nie działają antybiotyki. Warstwy cebuli kryją fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a więc minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Zaleca się ją szczególnie na wzmocnienie po kuracji antybiotykowej lub towarzysząco, ma bowiem silne działanie grzybobójcze i pozwoli zatrzymać rozwój różnych gatunków grzybów.
Naukowcy z Włoch i Szwajcarii przekonują, że osoby regularnie jedzące cebulę (ale także czosnek) obniżają u siebie ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Udowodnili oni, że spożywanie około siedmiu porcji cebuli w tygodniu zmniejszało prawdopodobieństwo wystąpienia raka jelita grubego o ponad 50 procent. Ponadto cebula obniża także ryzyko rozwoju raka jamy ustnej, raka gardła, nerek i jajników. Potwierdzają to naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego we współpracy z badaczami z Niemiec, którzy odkryli, że kwercetyna, związek, którego bogatym źródłem jest cebula, może zapobiegać nawet rozwojowi raka trzustki.
Dzięki wysokiej zawartości potasu cebula może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego, a dzięki temu hamuje rozwój różnych chorób układu krążenia. Badacze z USA twierdzą też, że obniża ona poziom cholesterolu. Pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy, poprawiając trawienie i zapobiegając zaparciom. Dzięki regeneracji nadwyrężonej wątroby jest polecana na kaca i po świątecznym przejedzeniu. Mogą ją bezpiecznie, a nawet z korzyścią spożywać cukrzycy. Cebula obniża poziom cukru we krwi, zapobiega też powstawaniu tej przewlekłej choroby, warto więc stosować ją profilaktycznie.
Ta popularna roślina znajduje zastosowanie jako środek przeciwko problemom skórnym różnego rodzaju i to od ukąszenia komara aż do blizn i rozstępów. W przypadku ugryzień różnych owadów zaleca się przykładanie plasterka cebuli przez 10-15 min. Jej właściwości antybakteryjne, odkażąjące i przeciwzapalne zmniejszą obrzęk, uczucie pieczenia i bólu. Okłady ze zmiksowanej, gotowanej cebuli można stosować przy stanach zapalnych żylaków, okostnej, odmrożeniach, oparzeniach, czyrakach, trądziku, bliznach, rozstępach i wrzodach. Cienka błonka znajdująca się między warstwami cebuli stanowi doskonały opatrunek antyseptyczny.


Nie dla każdego
Choć właściwości cebuli i czosnku są naprawdę imponujące, każdą poważniejszą dolegliwość warto najpierw skonsultować z lekarzem. Nie wolno przez miesiąc czy dwa leczyć się naturalnymi sposobami wierząc, że w końcu dolegliwości miną. Jeśli po kilku dniach stosowania medycyny naturalnej nie widać żadnej poprawy, a szczególnie, jeśli występuje pogorszenie, trzeba koniecznie udać się do specjalisty. To bardzo ważne.
Ponadto nie każdy może jeść cebulę i czosnek, szczególnie w postaci surowej. Nie są one wskazane dla osób cierpiących na ostre dolegliwości żołądka, wątroby lub woreczka żółciowego. Z cebuli czy czosnku powinny zrezygnować osoby zmagające się z ciężkimi chorobami nerek i wątroby, zapaleniem jelit, a także innymi chorobami układu pokarmowego. Zbyt duża ilość cebuli lub czosnku w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób, które cierpią na tę dolegliwość. Jeśli po zjedzeniu surowej cebuli lub czosnku pojawiają się jakiekolwiek dolegliwości ze strony układu pokarmowego lub jeśli będą się one odbijać przypominając o swoim smaku i zapachu przez kilka godzin, należy zrezygnować z ich spożywania na surowo.

Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!