TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 21 Lipca 2025, 19:33
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ostatkowe ptysie

Ostatkowe ptysie 

Składniki: 
Ciasto:
125 g masła, szklanka wody, szklanka mąki pszennej tortowej,
4 duże lub 5 małych jaj 
Krem: dowolny budyń bez cukru (2 opakowania), 2,5 łyżki cukru pudru,
650 ml mleka, 250 g masła, kiwi i pistacje do dekoracji

Wykonanie:
Gotujemy wodę z masłem, gdy będzie wrzeć dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki. Gdy przestygnie dodajemy po kolei jajka i łączymy. Tylką cukierniczą i woreczkiem wyciskamy pierścienie z ciasta. Pieczemy w 190 st 35-40 minut.

Zagotowujemy mleko dodając 2 łyżki cukru pudru i przyrządzamy budyń. Przykrywamy folią i studzimy. Miękkie masło ubijamy mikserem kilka minut i dodajemy zimny budyń po jednej łyżce. Nadziewamy przekrojone ptysie i dodajemy drobno pokrojone kiwi oraz posiekane pistacje. Na wierzchu posypujemy pudrem.

Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!