Ostatkowe ptysie
Składniki:
Ciasto: 125 g masła, szklanka wody, szklanka mąki pszennej tortowej,
4 duże lub 5 małych jaj
Krem: dowolny budyń bez cukru (2 opakowania), 2,5 łyżki cukru pudru,
650 ml mleka, 250 g masła, kiwi i pistacje do dekoracji
Wykonanie:
Gotujemy wodę z masłem, gdy będzie wrzeć dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Zdejmujemy z kuchenki. Gdy przestygnie dodajemy po kolei jajka i łączymy. Tylką cukierniczą i woreczkiem wyciskamy pierścienie z ciasta. Pieczemy w 190 st 35-40 minut.
Zagotowujemy mleko dodając 2 łyżki cukru pudru i przyrządzamy budyń. Przykrywamy folią i studzimy. Miękkie masło ubijamy mikserem kilka minut i dodajemy zimny budyń po jednej łyżce. Nadziewamy przekrojone ptysie i dodajemy drobno pokrojone kiwi oraz posiekane pistacje. Na wierzchu posypujemy pudrem.
Tekst i zdjęcie Anika Nawrocka
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!