Borowikowe kotlety z kaszy
Marnowanie jedzenia to jeden z największych problemów współczesnego świata. Kasza jest takim produktem, który często zostaje z poprzedniego dnia. Warto wykorzystać ją do zrobienia kotlecików. Nie trzeba od razu robić takich z grzybami, wystarczy dodać jajko, łyżkę mąki, przyprawy i świeżą zielenię albo suszone pomidory lub cebulę i zapanierować (już bez jajka).
Składniki (porcja na 16-20 sztuk):
200 g suchej kaszy lub 400 g ugotowanej
100 g suszonych borowików (można dodać mrożone, ale będą mniej wyczuwalne)
1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki suszonej lub garść świeżej natki pietruszki
1 jajko
płatki drożdżowe nieaktywne (nie są konieczne)
2 łyżki mąki kokosowej lub pszennej
Wykonanie:
Przez godzinę gotuję dokładnie umyte grzyby (co do gotowania grzybów są różne szkoły, więc niech każdy gotuje je według uznania, do miękkości). Jeśli robię kotleciki od podstaw, odcedzam wywar z grzybów, dodaję wody i w nim gotuję kaszę. Dodaję przyprawy, oprócz pietruszki, którą dodaję po ugotowaniu. Kasza stygnie pod przykryciem wchłaniając resztę wody. Po pół godzinie dodaje płatki drożdżowe, jajko i mąkę. Panieruję w mielonej ciecierzycy (można kupić gotowy Panier z ciecierzycy, ale zwykła bułka tarta też będzie dobra). Smażę na niewielkiej ilości oleju rzepakowego tylko do zrumienienia się panierki.
Porcja 100 g suchej kaszy jęczmiennej zawiera około 354 kcal. W 100 g kaszy znajduje się około 10 g białka, 75 g węglowodanów oraz 16 g błonnika. Dzięki wysokiej zawartości błonnika po zjedzeniu kaszy jęczmiennej długo odczuwamy sytość. Kaloryczność kaszy spada po ugotowaniu, ze 100 g suchej kaszy, otrzymujemy ponad dwa razy więcej kaszy gotowanej.
Kasza jęczmienna bogata jest w witaminę E, witaminy z grupy B czy kwas foliowy. Znajdują się w niej cenne minerały: magnez, żelazo, potas, cynk, wapń, miedź, krzem i mangan.
Kasza jęczmienna zawiera duże ilości błonnika, dzięki czemu wpływa na perystaltykę jelit, przyspieszając i ułatwiając trawienie. Zawiera też związki regulujące metabolizm glukozy i przeciwdziałające nagłemu wzrostowi glukozy we krwi. Dlatego zalecana jest w diecie osób chorych na cukrzycę.
Za przepis dziękujemy pani Annie z Rajska. Pani Anna otrzymuje upominek od firmy Tadar (garnuszek emaliowany i trzepaczkę).
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!