TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 02 Sierpnia 2025, 05:24
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Wdzięczni za chleb w Goszczanowie

Wdzięczni za chleb

Goszczanów. W niedzielę, 27 sierpnia dziękowano Bogu i ludziom – rolnikom, ogrodnikom i sadownikom za plony podczas dożynek gminno-parafialnych w Goszczanowie.

W kościele pw. Marcina i św. Stanisława, biskupa Mszy św. przewodniczył ks. proboszcz Aleksander Nawrocki. - Stajemy z wdzięcznością wobec Boga, Dawcy wszelkich darów i wspólnie dziękujemy za to, co w tym roku zebraliśmy z naszych pól, ogrodów i sadów – mówił Ks. Proboszcz w homilii nawiązując m.in. do nauczania papieża Franciszka na temat pracy, według którego jest ona rzeczą świętą i daje godność rodzinie. - Ale praca to także nasza troska o dobro wspólne. Jej owoce powinny być zawsze sprawiedliwie dzielone. Trzeba - jak nam podpowiadał papież Franciszek – prawdziwego nawrócenia z logiki „każdy dla siebie” na „dzielenie się” – powiedział ks. Nawrocki. Wskazał, że nie zabraknie chleba, gdy lepiej zrozumiemy, że żywności nie wolno marnować. A ta, którą się wyrzuca jest niejako żywnością kradzioną ze stołu ubogich. - W tym chlebie przychodzi do nas żywy i prawdziwy Bóg, chleb z nieba. Trzeba nam, utrudzonym pracą i wdzięcznym za Boże błogosławieństwo, zawołać: Panie, dawaj nam zawsze tego chleba – podkreślił na zakończenie Ks. Proboszcz nawiązując do chleba, który na ołtarzu przemienia się w Ciało Jezusa.

Po Eucharystii uczestnicy uroczystości ze starostami tegorocznych dożynek Katarzyną Zdobych i Piotrem Kubiakiem ze Sulmowa udali się na  plac, gdzie można było m.in. obejrzeć inscenizację związaną z czasem żniw i dożynek. - Zespół Znad Swędrni, artystyczna grupa młodzieżowa i członkowie Koła Gospodyń Wiejskich w Gawłowicach ubrani w stosowne do historycznego okresu ubrania i posługując się kosami, sierpami, drewnianymi grabiami przedstawili dawny sposób zbioru zbóż i rytuały z nim związane. Na początku ustrojono „przepiórkę”. To kępka zboża, którą pozostawiano niezżętą do końca żniw. Potem uroczyście ścinano i przechowywano z niej ziarna używając do nowego siewu, aby utrzymać ciągłość wegetacji i zapewnić kolejne bogate plony. Żniwowanie rozpoczynano w sobotę – dzień poświęcony Matce Bożej. Pracom towarzyszyła radość, śpiew i wspólne biesiadowanie przy szarej kawie i placku drożdżowym, których nie zabrakło w tej inscenizacji. I najważniejsze – zebrane plony zostały poświęcone i złożone na ręce gospodarza – wyjaśniła m.in. Renata Pawlak z GOK Goszczanów. Podczas dożynek można było również spróbować potraw przygotowanych przez KGW z Chlewa i Lipicza. Tradycyjnie zagrała Orkiestra Dęta Helikon.

ks. AMN

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!