TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Sierpnia 2019, 15:34
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Wielkanocne gotowanie

Wielkanocne gotowanie

„Dzieci, macie coś do jedzenia? – Tak zmartwychwstały Pan powitał swoich uczniów nad Jeziorem Tyberiackim, a z uczniami w Emaus usiadł do wspólnego stołu. A kiedy wcześniej mówił o życiu wiecznym, ukazał przed swoimi słuchaczami wizję najpiękniejszej i uroczystej uczty - gdzie gospodarzem i pierwszym kucharzem będzie Bóg. Święta Zmartwychwstania Pańskiego to spotkanie ze Zbawicielem w drugim człowieku, to wspólny stół i dzielenie się chlebem. Przyszedł czas „by wyprać nasze szaty, bo zbliżył się dzień wesela”. Niech radość rodzi się też z obfitości naszych stołów. Często powtarzam, że skoro życie wieczne to uczta, więc święta to trening przed wiecznością. Trenujmy więc zdrowo, smacznie i pełni radości ze zmartwychwstania Chrystusa. Życząc wszystkim czytelnikom prawdziwej nadziei i pokoju, który przynosi Pan podając trzy propozycje ćwiczeń kulinarnego treningu przed wiecznością. Pierwsza to tłusta golonka, na którą pomysł powstał w wikariacie przy ulicy Słodowej w Krotoszynie - blisko browaru, więc z odrobiną piwa. Wielkanocny łosoś pełen smaku wiosny ukrytego w koperkowym sosie, a na deser tradycyjna wielkanocna babka choć w trochę nowej odsłonie.

 

Słodowa golonka:

3 golonki (mogą być peklowane)
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
pieprz w ziarnach
kminek cały, koper zielony
pół cebuli
1 szklanka piwa
Golonkę gotujemy w wodzie z przyprawami i koprem prawie do miękkości. Wyciągamy i nacinamy skórę w kratę posypując kminkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, układamy pokrojoną w plastry cebulę, podlewamy piwem i wstawiamy do piekarnika. Dusimy aż do miękkości.

 

Łosoś na zimno w sosie koperkowym:


1 filet z łososia lub kilka steków
1 cytryna
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz w ziarnach, zielony koper
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki majonezu
1/3  szklanki śmietany kremówki
2 łyżki cukru, sól
Do wrzącej wody wsypujemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, cukier, ząbek czosnku, wyciskamy sok z cytryny, skórki też wrzucamy do zalewy,  gotujemy wszystko ok. 5 min. Łososia wkładamy do  garnka zalewamy gorącą, wcześniej przygotowaną zalewą i gotujemy chwile na małym ogniu. Przygotowujemy sos: majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy 2 przeciśnięte ząbki czosnku i posiekany koper. Rybę delikatnie wyciągamy z garnka, studzimy, układamy na talerzu, na którym będzie podana, dekorujemy cytryną lub innymi owocami i polewamy sosem częściowo przykrywając rybę.

 

Babka:

5 jaj
1 szklanki mąki
1 szklanka oranżady
1 szklanka oleju
1 proszek do pieczenia
1 ½ szklanki cukru
1 aromat cytrynowy

Białka ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z cukrem, łączymy razem ciągle miksując, dodajemy szklankę mąki, trochę oleju i oranżady. Nieustannie miksujemy, aż połączymy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy aromat i proszek do pieczenia. Wlewamy do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką formy do ¾ wysokości formy. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!