Wielkanoc - święta nadziei i radości
Ile radości w świętach wielkanocnych? Może tyle, ile jajek na stole, może ile cukru w mazurkach? Na naszych stołach pewnie wiele smakołyków, bo to święta wielkiej radości i nadziei, a tych niech nigdzie nie zabraknie. Nic tak nie łączy ludzi i nie daje radości, jak wspólnota. Ona rodzi się przy stole, nawet gdy na nim czasami niewiele. Ważne jest to, co w sercu, co powoli kiełkuje i rośnie przez wiarę, nadzieję i miłość. Do wspólnoty przychodzi Pan i mówi: ,,Pokój wam”, a wtedy radości nie ma końca. On naprawdę zmartwychwstał i żyje. Dzieli się z nami życiem, więc odrzućmy smutek, zwątpienie i ciemność. Otwórzmy serca na blask zmartwychwstałego Zbawiciela.
Ku radości większej proponuję trzy dania. Na śniadanie jajka faszerowane, napełnione aromatem szynki i pora. Na obiad wielkanocne rumsztyki - obowiązkowo z jajkiem. Świąteczną kawę niech umili babka, prosta i pachnąca cytryną.
Drogim Czytelnikom pragnę życzyć radości, może nie tyle, co jajek na stole, bo do dzisiejszych potraw zużyłem tylko czternaście - a to za mało w przeliczeniu na radość. Życzę radości pełnej, której źródłem jest zmartwychwstanie Jezusa. Niech On przyjdzie w darze wiary do Waszych wspólnot rodzinnych, niech powie „Pokój wam”. A i jeszcze jedno - nie zapomnijcie, że On lubi przychodzić w drugim człowieku, rozejrzyjcie się, czy może nie czeka na Wasze zaproszenie w Waszym sąsiedzie, znajomym albo krewnym. Warto Go zaprosić.
BABKA
4 jaja, 20 dag cukru, 10 dag mąki ziemniaczanej, 1 kisiel cytrynowy, 10 dag mąki pszennej, 20 dag margaryny, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, aromat cytrynowy.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka z cukrem ubijamy na pianę. Dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, pszenną i kisiel. Rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, łączymy z resztą składników. Dodajemy aromat. Wymieszaną masę wylewamy do formy wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około godziny w 180 stopniach, jeśli pieczemy w korytku, należy zmniejszyć czas pieczenia do czterdziestu minut.
RUMSZTYK
3 filety z kurczaka, 5 jaj, pęczek zielonej pietruszki, zielona część pora, olej do smażenia, 2 łyżki masła, sól, pieprz,
3 łyżki mąki pszennej.
Filety oczyszczamy i mielimy przez maszynkę na grubych oczkach lub drobno siekamy. Dodajemy do nich jajka, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Formujemy rumsztyki, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju. Por kroimy, na długie paski wzdłuż włókien i podsmażamy na maśle, dodając soli. Pozostałe jajka smażymy jako sadzone. Na każdy kawałek mięsa układamy por, tworząc gniazdo i na to jajko.
JAJA FASZEROWANE
5 jaj ugotowanych na twardo, biała część pora, 4 plastry wędzonej szynki, pęczek kopru, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz.
Jaja przekrawamy i delikatnie wyciągamy żółtka. Por i koper siekamy na drobno, szynkę kroimy w kosteczkę i łączymy z majonezem i żółtkami. Doprawiamy do smaku. Białka napełniamy farszem i dekorujemy.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!