Wielkanoc spotkaniem z miłosiernym Zbawicielem i rodziną
Zbliżające się Święta to przede wszystkim spotkanie. Miłosierny Zbawiciel pragnie spotkać nas na drodze naszego życia, aby przywrócić nam nadzieję. Spotkać Jezusa to napełnić się na nowo wiarą i pokojem. To On mówi do nas: „Pokój Wam!” Pragnie on jednocześnie, abyśmy tą radość dzielili z tymi, których spotykamy na naszej drodze życia. Okazją są święta i spotkanie przy świątecznym stole. Proponuję dzisiaj pieczeń z jajkiem z mięsa mielonego, roladki z szynki napełnione sałatką i aromatycznego keksa, jako deser. Wszystkim czytelnikom i miłośnikom kulinarnej strony „Opiekuna” życzę z całego serca radości i nadziei, której źródłem jest zmartwychwstanie Jezusa.
Keks z bakaliami:
5 jajek
2 szklanki mąki
25 dag masła
szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
30 dag mieszanych bakalii (rodzynki, migdały, orzechy, suszone figi, kandyzowane owoce, skórka pomarańczowa)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu rumowego
Przygotowujemy bakalie. Większe owoce kroimy w kostkę (rodzynki i figi można wcześniej namoczyć w rumie albo winiaku). Orzechy i migdały grubo siekamy (wcześniej posypujemy je niewielka ilością cukru, żeby nie podskakiwały na deseczce). Miękkie masło miksujemy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Wlewamy aromat rumowy, na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i bakaliami. Mieszamy całość i przekładamy do wyłożonej pergaminem formy keksowej. Keks pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 st. C. Studzimy, wyjmujemy z pergaminem. Najlepiej owinąć w ściereczkę i schować w chłodne miejsce na dwa dni.
Pieczeń z jajkiem
80 dag mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
1 duża cebula
4 jajka
1 sucha bułka
pieprz
sól
2 łyżki koperku
czerwona papryka w proszku
majeranek
olej
Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na oleju. Gotujemy 3 jajka na twardo. Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy, dodajemy do mięsa. Do masy wbijamy jedno jajko, dodajemy koperek, cebulę, sól i pieprz do smaku. Wyrabiamy masę.
Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Następnie przekładamy masę i formujemy klopsa. Wkładamy ugotowane jajka (po długości) i przykrywamy resztą masy. Wierzch klopsa posypujemy czerwoną papryką i majerankiem. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190/180 st. przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia odwijamy pieczeń z folii.
Sałatka pieczarkowa w szynce
100 g ryżu
2 ćwiartki z kurczaka
200 g pieczarek
łyżeczka curry
3-4 łyżki majonezu
sól
pieprz
olej
szynka w plastrach
Ryż gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Mięso gotujemy - może być od rosołu i drobno kroimy. Pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju. Wszystko łączymy, doprawić do smaku solą, pieprzem i curry, dodajemy majonez. Dokładnie mieszamy. Sałatkę nakładamy w szynkę, zawijamy i związujemy szczypiorkiem.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!