Tort naleśnikowy
Wakacje to dobry czas na celebrowanie czasu z rodziną. Chwile te może umilić rewelacyjny tort naleśnikowy, przełożony delikatnym kremem budyniowym (jak do nadziewania pączków) i udekorowany świeżymi owocami. Tort nie jest wysoki. To tylko około 20 naleśników, ale jeśli użyjemy mniejszej patelni, usmażymy ich więcej, przez co tort będzie wyższy. Idealnie się kroi, nawet widelcem. Tort polecamy szczególnie dla dzieci, które zawsze zjadają go do ostatniego kawałka!
Składniki
Na naleśniki:
350 g mąki pszennej
700 ml mleka (3,2%)
200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
6 dużych jajek
szczypta soli, 3 łyżki cukru
Na krem budyniowy:
9 żółtek
150 g cukru
60 g mąki pszennej
670 ml mleka
4 krople aromatu
waniliowego
Do dekoracji:
180 g serka mascarpone, schłodzonego
kilka świeżych owoców np. brzoskwiń czy truskawek
bita śmietana, do ozdoby
Sposób przygotowania
Składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę. Możemy też wymieszać trzepaczką lub użyć blendera. Odstawiamy na 30 - 60 minut (naleśniki będą delikatniejsze). Robimy naleśniki. Żółtka i cukier ucieramy do białości i puszystości. Dodajemy 100 ml mleka, mąkę, krople wanilii i miksujemy. Resztę mleka zagotowujemy. Na wrzące mleko wlewamy masę żółtkową i gotujemy, mieszając często (jak budyń), do zgęstnienia. Gotujemy przez 1 - 2 minuty. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą. Studzimy i chłodzimy przez kilka godzin w lodówce. Serek mascarpone ucieramy. Dodajemy zimny krem budyniowy, w kilku turach, cały czas ucierając, do powstania gładkiego kremu. Naleśniki układamy na paterze na kształt tortu przekładając je kremem budyniowym z mascarpone. Tort dekorujemy świeżymi owocami i bitą śmietaną.
Opracowanie i zdjęcie: Justyna Wojczyńska
www.figazmakiem.art
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!