TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 25 Sierpnia 2019, 11:03
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Tort malinowy

Tort malinowy

Składniki
Na biszkopt:
6 jajek
niepełna szklanka drobnego cukru
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki mąki pszennej
szczypta soli

Na frużelinę malinową
500 g malin
3 łyżeczki żelatyny
¾ szklanki cukru
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczone
w łyżce wody

Na krem malinowy:
500 g serka mascarpone
frużelina malinowa

Na krem maślany:
150 g miękkiego masła
340 g przesianego cukru pudru
3 łyżki śmietany kremówki 30%
ulubiony aromat

Do nasączenia:
szklanka gorzkiej herbaty z cytryną

Do dekoracji:
świeże maliny
świeża mięta

Wykonanie:
Biszkopt:
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy odrobinę soli i miksujemy na pianę. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce, ciągle miksując. Gdy piana będzie sztywna i błyszcząca, to zaczynamy dodawać stopniowo żółtka. Wyłączamy mikser i dodajemy partiami przesiane oba rodzaje mąki. Po każdym dodaniu mąki dokładnie mieszamy masę drewnianą łyżką. Nagrzewamy piekarnik do 170°C. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę do blachy i pieczemy 40 – 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkoptu wyciągamy blachę z piekarnika, rzucamy ją na podłogę z wysokości ok. 50 cm i wstawiamy do uchylonego piekarnika, do całkowitego wystygnięcia.

Frużelina malinowa:
W garnuszku mieszamy maliny z cukrem i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką. Mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Połowę przecieramy przez sitko (pesteczki nie będą nam potrzebne) i łączymy z resztą malinowego sosu. W szklance zalewamy wodą żelatynę, tylko do jej przykrycia. Szklankę wstawiamy do miski wypełnionej wrzątkiem. Rozpuszczoną żelatynę powoli wlewamy do malinowego sosu (może być gorący), uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną sosu z owoców, by nie była tak gęsta). Chłodzimy, by sos malinowy zgęstniał. Garnuszek wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc.

Krem malinowy:
Mascarpone i ¾ frużeliny umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę.

Krem maślany:
Masło umieszczamy w misie miksera i końcówką z mieszadłem miksujemy je na średnich obrotach przez około 5 minut, aż stanie się jaśniejsze i podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy połowę cukru pudru i miksujemy na niskich obrotach. Dodajemy pozostałą część cukru i znów miksujemy delikatnie, aby cukier nie pylił. Po połączeniu się składników zwiększamy obroty miksera i miksujemy całość jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy stopniowo śmietankę i kilka kropel aromatu, miksujemy całość przez kolejne kilka minut.

Złożenie tortu:
Biszkopt dzielimy na trzy części. Pierwszą, dolną część wkładamy do tortownicy i skrapiamy gorzką herbatą z cytryną. Smarujemy biszkopt pozostawioną ¼ frużeliny oraz połową kremu malinowego. Układamy kolejny blat biszkoptu, skrapiamy go herbatą i smarujemy pozostałą częścią kremu malinowego. Na wierzch kładziemy ostatnią część biszkoptu. Wkładamy tortownicę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy tort z blachy i smarujemy go kremem masłowym. Ozdabiamy świeżymi malinami i listkami mięty.

opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska www.figazmakiem.art

 

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!