Szynka gotowana
Czas pomyśleć już o nadchodzących świętach. Oto szynka wykonana domowym sposobem, którą możemy przygotować wcześniej, podawać jako wędlinę, zakąskę z zimnym sosem czosnkowym lub na ciepło w sosie chrzanowym.
Szynka wieprzowa o masie do 1,5 kg (kulka),
6 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego,
4 łyżki majeranku, łyżka ziaren jałowca, 6 ząbków czosnku, cebula, 6 łyżek soli, 5 łyżek majonezu
Szynkę wieprzową wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz majonez. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy tylko 8 minut. Zostawiamy do wystygnięcia na minimum 6 godzin. Po upływie 6 godzin znowu zagotować i gotować
8 minut. Zostawiamy do wystygnięcia. Po wystygnięciu wyjmujemy z garnka i osączamy.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!