TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 28 Marca 2024, 20:00
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Święta Bożego narodzenia w Roku Miłosierdzia

30.12.15

Święta Bożego Narodzenia w Roku Miłosierdzia

Znów zabłyśnie pierwsza gwiazdka, znów zasiądziemy do wigilijnego stołu - mniej lub bardziej zadowoleni. Może stwierdzimy, że znów to samo, czyli zabieganie i gorączka świątecznych zakupów. Może kolejny raz stwierdzimy, że jesteśmy zmęczeni już przed świętami. Jednak w tym roku te święta mają być inne i nie dlatego, że musimy może wziąć kolejny kredyt, by były wyjątkowe.

Tym razem kredytu udziela nam sam Jezus. Jest to kredyt wielkiego zaufania wobec człowieka. Rok Miłosierdzia, w którym trwamy ma nam uświadomić, że jesteśmy chrześcijanami, nosimy Jego imię i powinniśmy być z tego dumni. On przychodzi, by otworzyć drzwi naszej niewoli i niemocy. Pozostaję pytanie: na ile ja Mu ufam? Życząc Czytelnikom bezgranicznej ufności podaję przepisy na wigilijne ryby. Ryba to symbol chrześcijaństwa, niech jej nie zabraknie w tym ważnym dniu.

PSTRĄG W MIGDAŁACHpstrag
4 filety z pstrąga, 4 łyżki migdałów w płatkach, 2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia, 2 łyżki masła, sól i pieprz
Filety oczyszczamy z ości i doprawiamy solą i pieprzem. Doprawione filety panierujemy samą mąką. Smażymy z obu stron na oleju z masłem. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i posypujemy gorącą rybę.

 

ŁOSOŚ W DELIKATNYM CHRZANOWYM SOSIE
Filet z łososia, ¼ szklanki śmietany kremówki, 3 łyżki chrzanu, łyżka oliwy, ½ łyżeczki cukru pudru, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz do smaku
Rybę solimy i pieprzymy, jeśli lubimy możemy dodać dowolne przyprawy lub zioła. Smażymy na patelni na wolnym ogniu pod przykryciem. Nie możemy jej przesmażyć, bo straci swoje właściwości. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem, wtedy nam zgęstnieje i dodajemy chrzan. Kawałki łososia polewamy sosem i możemy dodać jagody borówki lub koper.

sledzieŚLEDZIE W DELIKATNYM SOSIE Z JABŁKAMI
4 filety matiasa, ½ szklanki kremówki, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny, 2 ogórki kiszone, czerwona cebula, ½ jabłka, szczypior
Śmietanę mieszamy z jogurtem, sokiem z cytryny, musztardą i cukrem pudrem. Warzywa kroimy na cienkie plastry, a śledzie w trzycentymetrowe kawałki. Do miski wlewamy sos, na którym układamy cebulę śledzie i ogórki. Przed podaniem schładzamy i posypujemy szczypiorem.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!