TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 19 Kwietnia 2024, 13:47
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Świąteczne przepisy

23.12.14

Świąteczne przepisy

Pytamy co roku, co możemy jeszcze zrobić, by Boże Narodzenie w naszym domu było najpiękniejsze. Na całość Świąt składa się wiele spraw, które musimy przygotować. Popędzani tym, co dzieje się wokół nas - zaczynamy wierzyć, że dobre zakupy będą źródłem udanych Świąt. Nasze serca jednak tęsknią za czymś więcej, za jednością rodziny i bogactwem wiary, która rodzi się jak maleńki Jezus w Betlejem. Jakie będą nasze Święta? Moje doświadczenie z domu, obserwacja życia innych, jako kapłana pokazują, że wiele nie trzeba. Jeśli wystarczy nam wiary i miłości, wszystkiego będziemy mieli pod dostatkiem. Tego właśnie drogim Czytelnikom z całego serca życzę.

RYBA PO GRECKU
ryba1/2 kg marchewki, 15 dag pietruszki, 10 dag selera, duża cebula, mały por (biała część), 3 szklanki wrzącej wody, łyżeczka soli, 2 - 3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, po 1/2 łyżeczki: pieprzu, słodkiej papryki, bazylii, oregano, mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego, 800 g filetów białej ryby (np. dorsz, morszczuk), mrożonego lub świeżego, olej roślinny do smażenia.

Rybę smażymy obtoczoną w mące. Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy w 3 szklankach wody, dodajemy przyprawy, cebulę i por pokrojone smażymy na oleju i łączymy z warzywami. Odlewamy 1/2 szklanki wywaru i rozpuszczamy przecier pomidorowy, który dodajemy do sosu. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Podajemy polewając rybę sosem na ciepło lub na zimno.

 

RYBA W ZALEWIE OCTOWEJ
ryba1 kg dowolnej ryby, 2 cebule, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, szklanka octu, 5 łyżek cukru, 3 szklanki wody, bułka tarta, olej.

Rybę przygotowujemy do smażenia, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Z podanych składników i pokrojonej w plastry cebuli gotujemy zalewę, czas wrzenia około 4 minuty i zalewamy rybę na gorąco.

 

 

ZAKWAS NA BARSZCZ
zakawas1 kg buraków, 5 ząbków czosnku,  łyżka pieprzu w ziarnach, kilka ziaren ziela angielskiego, liście laurowe
3 łyżki cukru, łyżka soli, 1/2 szklanki octu, 3 łyżki majeranku.

Buraki kroimy w plastry, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko wkładamy do naczynia - najlepiej kamiennego, dodajemy wszystkie przyprawy i zalewamy wrzątkiem. Odkładamy na kilka dni.

 

 

 

W świątecznej kuchni siostry Arkadii

ZUPA Z KARPIA
1,5 l wody, karp średniej wielkości, marchewka, pietruszka, plaster selera, cebula, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, Vegeta, łyżka mąki, 250 ml śmietany, 2 łyżki masła.

Rybę gotować z warzywami i przyprawami na wolnym ogniu przez około 0,5 godziny. Wywar przecedzić. Rozdrobnić rybę i usunąć z niej ości. Wrzucić do wywaru. Zrobić zaklepkę z mąki i śmietany, dodać do zupy i doprawić. Można dodać pokrojone jarzyny z wywaru. Podawać z lanymi kluskami lub makaronem.

PIEROGI
pierogiCiasto: 30 dag mąki, jajko, 8 łyżek masła, 0,5 szkl. śmietany, 1,2 proszku do pieczenia.
Farsz: woreczek ryżu, 5 dużych pieczarek, 3 jajka, duża cebula, pęczek natki pietruszki.

Ciasto zagnieść. Jajka i ryż ugotować, pieczarki i cebulę przysmażyć. Posiekać jajka i natkę pietruszki i wymieszać. Ciasto rozwałkować i formować pierogi z farszem. Można posmarować jajkiem i piec.

MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
1,5 szkl. maku, budyń waniliowy, 3/4 szkl. cukru, 3 jajka, 1,5 dag margaryny, 0,5 szkl. mleka, bakalie, aromat migdałowy.

Mak sparzyć i zmielić. Jajka wymieszać z cukrem, z roztopioną margaryną, dodać do maku i gotować 15 min. Budyń wymieszać z mlekiem, dodać do mleka i zagotować. Dodać bakalie, olejek, wyłożyć na upieczony biszkopt. Polać polewą.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!