Sierpniowy deser
W sierpniu wśród owoców królują zdecydowanie borówki (te polskie) oraz jeżyny. Pysznym i prostym deserem z musem pełnym białej czekolady żegnamy sezon na te zdrowe owoce. Warto przypomnieć, że mają one dużo witamin i minerałów. Są silnymi przeciwutleniaczami, więc działają antynowotworowo. Chronią także serce i sprzyjają lepszej przemianie materii.
Składniki (na trzy duże lub sześć małych porcji):
500 g skyru naturalnego (jogurt typu islandzkiego, bardzo gęsty,
ma dużo białka, a nie zawiera tłuszczu)
170 g białej czekolady (może być dowolna, tu wykorzystaliśmy białą czekoladę bez cukru z całymi orzechami)
200 g borówek amerykańskich
100 g jeżyn
100 g włoskich ciasteczek cantuccini
bezy i listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)
Wykonanie:
Ciasteczka kruszymy na mniejsze cząstki i wrzucamy do pucharków lub szklanek. Owoce dokładnie myjemy i osuszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, kiedy powstanie z niej jednolita masa, zdejmujemy z naczynia i studzimy około 5 minut. Po jednej łyżce dodajemy skyr dokładnie mieszając, aż powstanie puszysty krem. Chłodzimy w lodówce minimum 3 godziny. Układamy na ciasteczkach, dodajemy owoce. Możemy zrobić więcej niż jedną warstwę. Dekorujemy według uznania – u nas są to żółte bezy i listki świeżej mięty. Chłodzimy jeszcze godzinę przed podaniem.
***
Za przepis dziękujemy pani Marcie z Pleszewa. Pani Marta od firmy Tadar otrzymuje emaliowany rondelek i deskę bambusową do krojenia.
„Z domowego zeszytu” to rubryka, w której publikujemy przepisy naszych Czytelników. Wystarczy przesłać je mailowo (opiekun@post.pl) lub listownie na adres redakcji ul. Widok 80-82. Upominki czekają.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!