TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Kwietnia 2024, 11:31
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Serowe pyzy

18.02.11

serowe pyzySerowe pyzy

Co z tym zrobić? – Ile razy takie pytanie padało w naszych domach, kiedy po obiedzie okazało się, że przygotowane potrawy przerosły nasze możliwości konsumpcyjne. Tak może stać się z kluskami parowanymi często obecnymi w naszej polskiej kuchni. Można je odparować kolejny raz, można odsmażyć na maśle, ale mogą stać się także pysznym deserem do poobiedniej kawy czy bohaterem śniadania na kolejny dzień.

 

Kilka zimnych pyz, 

40 dag twarogu sernikowego,

2 żółtka,

½ kostki margaryny,

Szklanka cukru pudru,

Rodzynki,

3 łyżki mąki ziemniaczanej,

1 cukier waniliowy,

3 łyżki soku z cytryny.

 

Twaróg mielimy lub dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, dokładamy margarynę, żółtka, cukier waniliowy, 4 łyżki cukru pudru, rodzynki i mąkę ziemniaczaną. Pyzy przygotowujemy przez wycięcie w nich krzyżowego wyżłobienia, czynimy to dość głęboko – używając ostrego noża. Nakładamy ser i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut (w piekarniku z termoobiegiem krócej). Po ostygnięciu z reszty cukru pudru, soku z cytryny i kropli wrzątku robimy lukier i polewamy nasze drożdżówki.

ks. Przemysław Hęciak

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!