Sernik z truskawkami
Spód: 8 łyżek miękkiego masła lub margaryny
3 łyżki cukru, łyżeczka cukru wanilinowego
11 łyżek mąki, dość duża szczypta soli
Na masę serową: 0,5 kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego, 2 jajka, 3 łyżki soku z cytryny, 2/3 szklanki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka mąki pszennej, cukier wanilinowy, dodatkowo 30 dag truskawek
Składniki na spód zagniatamy do powstania wilgotnej kruszonki. Tak przygotowane ciasto wysypujemy do tortownicy (o średnicy 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozprowadzamy po całej jej powierzchni. Nie ugniatamy! Wszystkie składniki na masę serową miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Truskawki kroimy na połówki (jeśli są małe to niekoniecznie), układamy na masie serowej. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C
i pieczemy przez ok. 60 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia, następnie schładzamy w lodówce. Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!