Ser w panierce
Czym się rozgrzać po kolędowym wędrowaniu? Był piątek, wieczór po kolędzie, wraz ze znajomymi zastanawialiśmy się, co przygotować na kolację. Wybór padł na ser typu Valbone w chrupiącej panierce. Pomysł okazał się wielce trafiony, tym bardziej, że dodatkiem była pyszna pszenna bagietka. Zachęcam do wypróbowania tego prostego, a zachwycającego dania.
2 sery typu Valbone lub Camembert, 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ostra papryka, bazylia
Sery musimy dobrze wychłodzić - najlepiej włożyć na chwilę do zamrażarki. Każdy ser przekrawamy wzdłuż, tworząc 2 porcje. Jajko mieszamy z przyprawami i porządnie je roztrzepujemy. Sery maczamy w jajku i bułce. Panierujemy dwa razy mocno dociskając rękami. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem masła lub na samym maśle klarowanym. Smażymy krótko - gdy panierka się zarumieni należy je wyciągnąć z tłuszczu i od razu podać, np. z konfiturą z żurawiny.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!