TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Kwietnia 2024, 08:50
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ser w panierce

31.01.13

Ser w paniercepadre

Czym się rozgrzać po kolędowym wędrowaniu? Był piątek, wieczór po kolędzie, wraz ze znajomymi zastanawialiśmy się, co przygotować na kolację. Wybór padł na ser typu Valbone w chrupiącej panierce. Pomysł okazał się wielce trafiony, tym bardziej, że dodatkiem była pyszna pszenna bagietka. Zachęcam do wypróbowania tego prostego, a zachwycającego dania.

 

2 sery typu Valbone lub Camembert, 3 jajka, bułka tarta, olej do smażenia, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ostra papryka, bazylia

 

Sery musimy dobrze wychłodzić - najlepiej włożyć na chwilę do zamrażarki. Każdy ser przekrawamy wzdłuż, tworząc 2 porcje. Jajko mieszamy z przyprawami i porządnie je roztrzepujemy. Sery maczamy w jajku i bułce. Panierujemy dwa razy mocno dociskając rękami. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem masła lub na samym maśle klarowanym. Smażymy krótko - gdy panierka się zarumieni należy je wyciągnąć z tłuszczu i od razu podać, np. z konfiturą z żurawiny.

 


Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.


 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!