Schab do chleba
Bardzo często narzekamy na wędliny, że takie same, że bez smaku. W sklepie mięsnym długo zastanawiamy się, które z kuszących plasterków powinny trafić na nasze kanapki. Zachęcam, żeby sięgnąć po schab i w domu przygotować wędlinę w aromacie, jaki lubimy. Proponuję w smaku czosnkowo - majerankowym.
1 kg schabu bez kości
sól
pieprz czarny
majeranek
czosnek
olej
Sól mieszamy z przeciśniętym czosnkiem, nacieramy nim schab i obsypujemy pozostałymi przyprawami, nie żałując majeranku. Owijamy szczelnie w folię spożywczą i na jedną dobę wkładamy do lodówki, najmniej na dwie godziny. Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i przez 30 minut pieczemy bez przykrycia i kolejne 30 minut pod przykryciem. Wyciągamy schab i uważając, żeby się nie poparzyć - owijamy gorący w folię aluminiową. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!