Sałatka włoska
No i wreszcie mamy piękny maj, tym piękniejszy, że rozpoczyna się tak wielkim darem dla Kościoła, jakim jest beatyfikacja Jana Pawła II. Papież znany był z gościnności – wielu ludzi codziennie bywało u niego na obiadach, szanował zawsze gości na przykład przez podawanie dań, które były bliskie sercom gości – a byli to ludzie z różnych zakątków świata. Kochał polską kuchnię, ale szanował także inne, umiłował kuchnię włoską. Dziś, choć pewnie powinny być kremówki, ale myślę że ich nie zabraknie w różnych innych miejscach – pragnę podać przepis na pyszną i aromatyczną sałatkę włoską.
2 filety drobiowe, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 100 ml sosu sojowego, 1 szklanka wody, 1 seler naciowy, 1 kiść czerwonego winogrona, 1 pęczek szczypiorku, kilka listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonej, majonez
Z wody, miodu, sosu sojowego i 2 ząbków czosnku tworzymy wywar, w którym gotujemy wcześniej pokrojone w kostkę filety. Winogrono przekrawamy na pół i usuwamy pestki, seler naciowy kroimy w kostkę. Ostudzone i osuszone mięso mieszamy z pozostałymi składnikami dodajemy szczypiorek, bazylię i majonez doprawiamy przeciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!