Rolada
Co podać na wiosenne śniadanie? Czym zachwycić w blasku wiosennego słońca? Proponuję roladę serową z tajemniczym nadzieniem, pełną temperamentu i porannego orzeźwienia. Przepis poznany w gościnnym domu mojej kuzynki w Dębnicy - bo cóż może być piękniejszego od śniadania na tarasie z malowniczym widokiem na niekończące się lasy.
30 dkg tłustego sera Gouda
5 jaj
1 mały majonez
sól
pieprz
1 ser kremowy (puszysty)
2 łyżki chrzanu
pieczarki marynowane
Ser ścieramy na tarce, dodajemy jaja i majonez. Wykładamy blachę pergaminem i na to równo rozkładamy powstałą masę. Pieczemy 20 minut w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu zwijamy razem z pergaminem, aby powstała rolada. Pieczarki kroimy w kostkę, dodajemy chrzan i serek. Powstałym nadzieniem smarujemy roladę i na nowo zwijamy. Wychładzamy w lodówce.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!