Polędwica w zielonym sosie
Pożywne, a zarazem pełne delikatności mięso z polędwicy dopełnione smakiem sera i szpinaku. Oto kolejna propozycja na letni obiad. Danie, które zrodziło się podczas pięknych chwil zjazdu kapłańskiego z okazji kolejnej rocznicy święceń. Swoim smakiem nawiązuje do pełnych entuzjazmu opowiadań o pierwszych latach naszej drogi do kapłaństwa, a wyglądem do przepięknej zieleni kurortu, w którym mogliśmy wypoczywać dzięki wielkiemu sercu naszych gospodarzy.
2 polędwice wieprzowe
2 łyżki ostrej musztardy
Sól, Pieprz
Papryka ostra
20 dag mrożonego szpinaku
3 ząbki czosnku
200 ml śmietany kremówki
2 duże serki topione śmietankowe
Olej do smażenia
Polędwicę myjemy i osuszamy. Z musztardy, oleju i przypraw robimy sos, którym smarujemy dokładnie mięso (można je przygotować w całości lub pokroić już na porcje) Smażymy na gorącym oleju. Szpinak gotujemy, dodając śmietanę, serki, i przeciśnięty czosnek. Dość mocno obsmażoną polędwicę przekładamy do sosu i dusimy około 15 minut, aż sos nabierze właściwej konsystencji.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!