TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 15 Października 2019, 06:50
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

plackiKończy się powoli Wielki Post, czas wstrzemięźliwości i wyrzeczeń. Zapraszam dzisiaj, aby wrócić do tradycji i nieco zapomnianych placków ziemniaczanych, które w moim rodzinnym domu gościły bardzo często. Ich wyjątkowość polega na tym, że można je podawać na różne sposoby - osobiście dla mnie najlepsze są te posypane tylko cukrem.

ziemniaki,
cebula (1 duża na kilogram ziemniaków),
śmietana (2-3 łyżki na kg ziemniaków, 12-18%),
2 jaja, mąka, olej, sól

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na miazgę. Odstawiamy na kilka minut, możemy zlać trochę powstałego soku. Dodajemy jajka, śmietanę, sól i mąkę tworząc dość gęste, ale jeszcze lejące się ciasto. Olej rozgrzewamy na patelni, nakładamy łyżką placki i smażymy z obu stron. Podajemy na gorąco, odsączone z tłuszczu.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.


Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!