TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 22 Lipca 2019, 12:10
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Placek z rabarbarem

Placek z rabarbarem

Wszyscy już wyczekujemy wiosny. Moja wiosna to mięta w ogródku i wszechobecny rabarbar. Trochę zapomniany i zaniedbany w naszych kuchniach, często przegrywający w całą paletą owoców, za którymi tęsknimy. Proponuję dzisiaj szybki i smaczny placek z rabarbarem, który uprzyjemni nam kawę w blaskach wiosennego słońca.

2,5 szklanki mąki tortowej, 1 kostka masła lub margaryny, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 żółtka, cukier wanilinowy, 0,5 kg rabarbaru, 2/3 szklanki cukru

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy tłuszcz, żółtka, cukier i cukier waniliowy i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki o grubości około 0.5 cm. Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Ciasto układamy na blachę tak, aby równomiernie pokryło całą powierzchnię dna. Na ciasto wykładamy pokrojony rabarbar i pieczemy około 55 minut w temperaturze 220 stopni C. 

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!