TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 01 Października 2020, 02:50
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Pizza

Pizza pizza

Nie trzeba jechać do Włoch, aby poznać aromatyczny smak bazylii ukryty w gorącej pizzy. To wspaniały pomysł na obiad czy kolację z bogatą możliwością doboru smaku. Salami, szynka czy wyszukane warzywa mogą być wspaniałymi dodatkami naszej domowej pizzy otulonej szalem topniejącego sera.

Ciasto: 250 g mąki pszennej, 150 ml ciepłej wody, ¼ kostki świeżych drożdży, łyżeczka soli, pół łyżeczki cukru, łyżka oliwy z oliwek

Sos do pizzy: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ szklanki wody, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, bazylia, sól, pieprz

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, dodajemy cukier, troszkę mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wygarowania. Cebulę siekamy na drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na sos kładziemy do garnka i zagotowujemy. Do rozczynu dodajemy resztę składników na ciasto, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozkładamy na blachę i czekamy aż się jeszcze trochę podniesie. Smarujemy ciasto ciepłym, ale nie gorącym sosem, nakładamy składniki, które pragniemy umieścić na naszej pizzy czyli wędlina, kawałki kurczaka, wybrane przez nas warzywa. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na około 15 minut pod koniec pieczenia dodajemy starty żółty ser. Kroimy i podajemy.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!