TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Sierpnia 2019, 15:00
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami w panierce kokosowej

Składniki
Ciasto:
300 g mąki
pszennej
150 ml letniej wody
3 łyżki masła
szczypta soli

Nadzienie:
250 g jagód
3 łyżki cukru
łyżka mąki
pszennej

Panierka:
200 g mąki
pszennej
3 jajka
6 łyżek śmietany
200 g wiórków kokosowych

Pozostałe:
olej rzepakowy
- do smażenia
cukier puder
- do posypania

Sposób przygotowania
Na małym ogniu, roztapiamy masło. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą. Dolewamy wodę na przemian z masłem i urabiamy ręką do połączenia składników. Lepimy kulę i zostawiamy ją w misce pod wilgotną ściereczką. Jagody mieszamy z mąka i cukrem. Na oprószonym mąką blacie wałkujemy cienko ciasto. Przy użyciu szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Na każde z nich kładziemy łyżkę jagód i zaklejamy brzegi ciasta. Następnie gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Wystudzone pierogi obtaczamy w mące, jajkach rozbełtanych ze śmietaną i wiórkach kokosowych. Smażymy je przez około 3 minuty z każdej strony. Posypujemy cukrem pudrem.

7 faktów o jagodach
Pomagają walczyć z rakiem
Zmniejszają ryzyko chorób serca
Zapobiegają cukrzycy
Wzmacniają zęby i kości
Chronią oczy przed chorobami
Poprawiają pamięć
Zapobiegają starzeniu się

opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!