TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 20 Kwietnia 2024, 04:56
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Pierniki

08.12.10

?Piernikipierniki

Zbliżają się powoli święta, czas już na pierniki. Ciasto mocno doprawione cynamonem, goździkami, kardamonem, miodem i karmelizowanym cukrem, przenosi nas zawsze w najpiękniejsze chwile przedświątecznych przygotowań. Piernikom często nadajemy formę serc, to właśnie podpowiedź dla nas na ten czas, by dobrze przygotować serca – nie tylko te piernikowe.

1 kg. mąki pszennej, 30 dag tłuszczu
( 15 dag masła, 15 dag smalcu), 3 jaja, 30 dag cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 25 dag miodu, 2 łyżki kawy, przyprawa korzenna

Tłuszcz razem z miodem rozpuszczamy, dodajemy kakao i przyprawę korzenną. Kawę zaparzamy jedną szklanką wrzątku. Większość cukru karmelizujemy na patelni – czyli tak długo go podgrzewamy, aż zbrązowieje, wlewamy do niego ostrożnie zaparzoną kawę, chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia do ostudzenia. Jajka ubijamy z resztą cukru. Do miski wsypujemy mąkę i sodę wlewamy jeszcze ciepły miód z tłuszczem i przyprawami, wlewamy cukier z kawą i mieszamy, dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto – do połysku – czyli musi być wyraźnie błyszczące. Rozwałkowujemy porcję ciasta i wycinamy pierniki, układając na blaszce, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 13 - 15 minut. Dekorowanie to zajęcie na długie zimowe wieczory wg pomysłów drogich Czytelników.

 

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!