Papryka w zalewie z olejem
Wrześniowe dni sprawiły, że pojawiło się dużo papryki w różnych kolorach. Aby nasze jesienne i zimowe stoły nabrały barw i aromatu zachęcam dzisiaj do zaprawiania papryki. Jest to dobrze sprawdzony przepis, który sprawia, że papryka zachowuje intensywność swojego smaku i koloru. Papryka w zalewie z olejem urozmaici nasze obiady czy okolicznościowe kolacje, stając się eleganckim dodatkiem do naszych dań.
Zalewa:
4 szklanki wody, 1 ½ szklanki cukru, szklanka octu 10%, 2 łyżki soli
Do każdego słoika:
ząbek czosnku, 1 ziele angielskie, listek laurowy, łyżka oleju
Paprykę myjemy, kroimy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Wkładamy do dużej miski i zalewamy wrzątkiem, co sprawi, że usuniemy z niej naturalną gorycz. Do umytych słoików wkładamy przyprawy wymienione w drugim punkcie i ciasno układamy paprykę. Ze składników pierwszego punktu gotujemy zalewę
i gorącą zalewamy nasze słoiki z papryką. Słoiki gotujemy około pięciu minut. Po zagotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem i tak pozostawiamy do ostygnięcia.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!