Oponki z serem
Oto karnawał w pełni. Pamiętam, że zawsze w tym czasie w domu pojawiały się tajemnicze oponki. Pyszne, słodkie i trochę dziwne w swym smaku. Proste słodkości karnawałowe, mogą się pojawić na naszych stołach za sprawą twarogu, który odgrywa tu główną rolę. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu na karnawałowe słodkości.
50 dkg białego sera półtłustego (może być zmielony)
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczone
2 - 3 szklanki mąki pszennej
(dałem trzy)
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy na miękkie, nieklejące ciasto (zaczynamy od 2 szklanek mąki i w razie potrzeby podsypywać). Ciasto rozwałkowujemy na grubość około ½ cm i wycinamy oponki, np. przy pomocy szklanki i zakrętki lub kieliszka. Wrzucamy na głębszy, rozgrzany olej, smażymy z obu stron, osączamy z tłuszczu, posypujemy obficie cukrem pudrem.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!