TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 29 Marca 2024, 10:36
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Ogórki w zalewie curry

28.09.10

Ogórki w zalewie curry

Lato mojego dzieciństwa to często dni wypełnione pracą w kuchni: kompoty, przeciery, drzemy i wszelkiego rodzaju zaprawy. Sezon ogórkowy, który właśnie trwa, zobowiązuje nas do zaprawiania ogórków, by zachować smak lata na zimowe dni. Znamy ogórki konserwowe, kiszone, płaty w zalewie i na wiele innych sposobów. Proponuję dziś ogórki nasycone przyprawą curry. Ta historyczna mieszanka przypraw sprawia, że nasze polskie ogórki zyskują ciekawy, wręcz orientalny smak.

2 ½ kg ogórków
cebula
nać selera
ZALEWA:
7 szklanek wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
1 opakowanie (25 g) curry

Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Na dno każdego słoika kładziemy gruby plaster cebuli i nać selera. Ogórki kroimy w słupki, układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Gotujemy w słoikach około  trzy minuty.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!