Ogórki w zalewie curry
Lato mojego dzieciństwa to często dni wypełnione pracą w kuchni: kompoty, przeciery, drzemy i wszelkiego rodzaju zaprawy. Sezon ogórkowy, który właśnie trwa, zobowiązuje nas do zaprawiania ogórków, by zachować smak lata na zimowe dni. Znamy ogórki konserwowe, kiszone, płaty w zalewie i na wiele innych sposobów. Proponuję dziś ogórki nasycone przyprawą curry. Ta historyczna mieszanka przypraw sprawia, że nasze polskie ogórki zyskują ciekawy, wręcz orientalny smak.
2 ½ kg ogórków
cebula
nać selera
ZALEWA:
7 szklanek wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
3 łyżki soli
1 opakowanie (25 g) curry
Wszystkie składniki na zalewę zagotowujemy. Na dno każdego słoika kładziemy gruby plaster cebuli i nać selera. Ogórki kroimy w słupki, układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Gotujemy w słoikach około trzy minuty.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!