TELEFON DO REDAKCJI: 62 766 07 07
Augustyna, Ingi, Jaromira 28 Marca 2024, 18:39
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Miękkie pierniczki

18.12.13

Miękkie pierniczki padre


Już niedługo święta, a Adwent jest najlepszym czasem na wspólne pieczenie pierników. Chętnie usprawiedliwiamy się jednak, że nie pieczemy ich, bo twarde i za dużo pracy. Jednak zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo jest szybki w przygotowaniu i naprawdę dobry. Przepis jest na małą ilość pierniczków, więc zachęcam, aby ciasta zrobić z co najmniej trzech porcji.

2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody
24 g drożdży
40 g masła
1 czubata łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy korzennej

Suche składniki mieszamy razem. Masło z miodem rozpuszczamy, kiedy ostygnie, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Łączymy wszystko razem i dodajemy jajko. Ciasto wyrabiamy na gładko, rozwałkowujemy na około 1/2 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12 minut w 190 stopniach. Jeśli za bardzo rozwałkujemy, pierniki za bardzo się spieką.

Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.

Galeria zdjęć

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!