Miękkie pierniczki
Już niedługo święta, a Adwent jest najlepszym czasem na wspólne pieczenie pierników. Chętnie usprawiedliwiamy się jednak, że nie pieczemy ich, bo twarde i za dużo pracy. Jednak zachęcam do wypróbowania tego przepisu, bo jest szybki w przygotowaniu i naprawdę dobry. Przepis jest na małą ilość pierniczków, więc zachęcam, aby ciasta zrobić z co najmniej trzech porcji.
2 szklanki mąki tortowej
1 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody
24 g drożdży
40 g masła
1 czubata łyżka miodu
2 łyżeczki przyprawy korzennej
Suche składniki mieszamy razem. Masło z miodem rozpuszczamy, kiedy ostygnie, dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy. Łączymy wszystko razem i dodajemy jajko. Ciasto wyrabiamy na gładko, rozwałkowujemy na około 1/2 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12 minut w 190 stopniach. Jeśli za bardzo rozwałkujemy, pierniki za bardzo się spieką.
Ks. Przemysław Hęciak prowadzi na antenie Radia Rodzina (103,1 FM) audycję kulinarną, od której wzięła tytuł również nasza rubryka. Zaprasza w każdą sobotę o 16.35.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!