TELEFON DO REDAKCJI: +48 62 766 07 17
Augustyna, Ingi, Jaromira 18 Sierpnia 2019, 15:52
Dziś 19°C
Jutro 13°C
Szukaj w serwisie

Makaron z łososiem i cukinią

Makaron z łososiem i cukinią

Składniki
1 cebula
25 g mąki
250 ml bulionu warzywnego
250 ml śmietany kremówki
300 g filetu z łososia
1 cukinia
oliwa z oliwek
300 g makaronu wstążki
sól
pieprz
sok i skórka z 1 cytryny
pół pęczka melisy

Sposób przygotowania
Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i szklimy na oliwie. Oprószamy mąką i podsmażamy. Stopniowo wlewamy bulion i śmietankę, mieszamy, gotujemy 5 minut. Filet kroimy w cienkie plastry i dodajemy je do sosu śmietanowego. Gotujemy przez około 10 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez8 minut. Cukinię kroimy na cienkie plastry, np. za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy ją do makaronu na dwie minuty przed końcem gotowania. Sos z łososiem solimy, pieprzymy, dodajemy sok i skórkę z cytryny. Melisę siekamy i dodajemy do sosu. Makaron polewamy sosem i przystrajamy listkami melisy.

Warto wiedzieć!
Od wyboru kard. Josepha Ratzingera na papieża w 2005 r.oku wiele zmieniło się w jego rodzinnej miejscowości, Marktl am Inn w Bawarii. Miasto zbudowało parkingi i wykupiło rodzinny dom papieża. Lokalni przedsiębiorcy zaczęli produkować i sprzedawać „piwo papieskie”, „papieski miód” i salami, a rynek zaczęto nazywać Piazza Benedetto, czyli po włosku plac Benedykta. Jednak konserwatywna Bawaria zareagowała z niechęcią na taki komercjalizm i niektóre produkty wycofano.

opracowanie i Zdjęcie: Justyna Wojczyńska / www.figazmakiem.art

Dodaj komentarz

Pozostało znaków: 1000

Komentarze

Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!