Kurczak po indyjsku
Czy zawsze kurczak musi trafić na rożno? Czy filet musi być panierowany, albo kończyć jako de volaille? Nie musi tak być – proponuję dziś filet z kurczaka w sosie indyjskim. Podany z ryżem stanie się na pewno ulubionym daniem. Jego słodko – ostry smak sprawia, że w czasie jesiennych dni możemy odbyć kulinarną podróż w miejsca, gdzie jeszcze nie byliśmy.
Filet z kurczaka
Puszka ananasa
Olej
Bazylia
Łyżka sosu sojowego
Łyżka mąki ziemniaczanej
Szczypta chili
Sól
Pieprz
Sok z jednej cytryny
Przyprawa do dań chińskich
Fileta kroimy wzdłuż. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i chili. Smażymy na gorącym oleju. Ananasa kroimy w duże kawałki i gotujemy w soku dodając sosu sojowego, soku z cytryny i przyprawy chińskiej. Sos zaciągamy mąką ziemniaczaną i podajemy z ryżem.
Komentarze
Nikt nie dodał jeszcze komentarza.
Bądź pierwszy!